Není to dogma, ale pravý vídeňský řízek má být z telecího masa, vyklepaný na tenoučko a smažený na másle nebo sádle. Ovšem ve Vídni se denně sní asi 50 tisíc řízků, a kde by se vzalo tolik telat :-) ? Takže se setkáte i s řízky z vepřového. Jsou vždycky dobré (protože co už se na tom dá zkazit, že?) a tradiční příloha je bramborový salát. Ten je v každém podniku trochu jiný a liší se i sezonně, neb jsou používány i sezonní druhy zeleniny. Pro nás to ale není žádná exotika, v české kuchyni je řízek doma a na salát jsme taky odborníci všichni. Tenhle odstavec nemá být hejt na vídeňský řízek, jen chci říct, že na tom jídle není nic tak výjimečného, abyste museli stát do restaurace frontu, zaplatit 25 éček a zvednout se ještě s plnou pusou, protože na vaše místo už netrpělivě čeká 30 Korejců. Tohle přesně vás totiž čeká, když zamíříte do kteréhokoli z vyhlášených vídeňských podniků na ten zaručeně pravý Wienerschnitzel. Tím nejznámějším restaurantem je patrně Figlmüller (Bäckerstraße, nebo za rohem v pasáži). Řízek tu má rozměr pizzy, je z telecího nebo vepřového, salát samozřejmě skvělý, s polníčkem. Prostředí v restauraci bohužel nehraje roli, posadíte se prostě na místo, které se zrovna uvolnilo, ať se vám tam líbí nebo ne. Ať půjdete do kteréhokoli podniku, velmi pravděpodobně tam na jídelním lístku řízek najdete. Je to absolutně nejběžnější položka.
Vedle řízku a štrůdlu (kterému se věnujeme v kapitole Vídeňské kavárny) je nejtypičtějším produktem Sacher dort. Mokrý čokoládový korpus s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou se servíruje s porcí šlehačky a upéci ho je velká věda prý především proto, že není úplně snadné trefit to s polevou tak, aby hladce a homogenně pokryla celý povrch dortu. Tajemství nespočívá ani tak v ingrediencích, jako v technologii přípravy (správně teplé suroviny, rychlost nanášení polevy apod.) Nevím, můžete to zkusit. Recept, který je přímo od zdroje je zde. A když si budete chtít pochutnat na originální verzi, musíte do hotelu Sacher (Philharmoniker Str. 4), neboť ten je vítězem vleklé právní bitvy o ochrannou známku a jen v jejich sejfu je ten jediný pravý recept na slavný moučník.
Asi to nikoho nepřekvapí. Vídeňská kuchyně má s českou poměrně velký průnik, řada jídel je pro nás běžná až všední. Za tradiční jídlo vídeňských babiček jsou považovány šišky s mákem, o štrúdlu nemluvě. Prostě jako doma :-) Vídeňskou specialitou je Tafelspitz, vařené hovězí maso podávané ve vývaru, často s morkem a kořenovou zeleninou. Vařené hovězí se tu servíruje s jablečným křenem a zeleninou a u pečených mas se setkáte se známými přílohami – zelí, knedlíky. V mnohem větší míře, než u nás se tu pracuje se sezonními potravinami a jídelní lístky i těch nejznámějších podniků nejsou celý rok stejné. Na podzim se vaří ze zvěřiny, hub, dýní, pečou se kachny a husy. Na jaře je sezona chřestu a zeleniny, atp. Na tradiční vídeňskou kuchyni se specializuje rodinný restaurant Plachutta (Wollzeile 38, Auhofstrasse 1, Heiligenstädterstrasse 179). Počítejte s cenami kolem €25/hlavní jídlo. Ovarové koleno je specialita restaurace Schweizerhaus v Prateru. Na slávě buchet s povidly stojí Kafe Hawelka.
Restaurace s nápadem Jídlo je ve všech vídeňských restauracích výborné, celkově je úroveň gastroprůmyslu podstatně výš než u nás. Co může ještě umocnit zážitek z večeře je prostředí restaurace nebo její celkově nevšední koncept. Přesně to návštěvníci oceňují na restauraci Feuerdorf. Tam najdete 13 grilovacích chatek s centrálním barem. V každé chatce je uprostřed stůl s grilem instalovaným v centru, sedí se kolem stolu nebo na pohodlných lavicích. Chatka je pro skupinu 8 až 12 osob a můžete si vybrat menu, které budete grilovat. Není to levné a není to pro jednotlivce, ale je to super! Do restaurace Mama Liu & Sons (Gumpendorferstraße 29) je také lepší vypravit se ve více lidech. Jde o čínskou restauraci, kde si můžete objednat spoustu malých jednotlivých dobrůtek a pak se spolu rozdělit. Nebo tu servírují jídlo jako fondue, vyberete si sami různé přísady. Všechno je tu výborné! Pokud jde o prostředí, nedostižné a autentické bývají restaurace na střechách, z nichž je vidět na město. Pokud si chcete Vídeň opravdu užít, prohlédněte si noční město z některé restaurační terasy. Krásný výhled na západ slunce za Stephansdomem skýtá drahá restaurace a bar Das Loft (Praterstrasse 1). Po 18. hodině je předepsaný oděv smart casual a mládež do 18. let sem nesmí bez dospělého doprovodu. Džíny, tenisky ani děti nebudou nikomu vadit v Kafe Shark, ve 4. patře Domu moře (Haus des Meeres, Fritz-Grünbaum-Platz 1). Návštěva kavárny a střešní terasy je na zoo nezávislá, ale prohlédnout si mořský svět také není od věci. Je to největší rakouské akvárium s více jak 10 tisíci rybami a žraloky.
Komu není tak úplně fuk, kolik peněz protáhne žaludkem a přesto chce zažít kulinářské orgie, tomu doporučuji Naschmarkt. Dlouhatánská tržnice, která začíná u Domu secese poblíž Karlsplatz a stojí tu jedna restaurace vedle druhé. Národní kuchyně snad ze všech koutů světa, rybí speciality, vegetariánská kuchyně, burgery… na co si vzpomenete. A když se vám někde nebude líbit, prostě se přesunete o pár metrů dál. Počítejte s cenami kolem 10 euro za porci. Sedí se venku i uvnitř podle počasí a prostředí je velmi čisté a kultivované, ačkoli jde “pouze” o tržnici pod širým nebem. Vídeň je také plná skvělých pekáren. Takových s několika stolky, kde si můžete dát obloženou bagetu nebo dortík s kávou a chvíli posedět. V mnohých prodávají vlastní pečivo a výborný chléb s různými přísadami - slunečnicový, ořechový, dýňový aj. Jeden z mnoha takových je pekárna Joseph (Naglergasse 9, nebo Albertinaplatz)
Marmelády, med, různé zavařené ovoce (i kytky a brouky), kečupy, hořčice a další pochutiny, koupíte také na Naschmarktu za vlídný peníz. V obchodě Wald & Wiese (Wollziele 19) prodávají kromě různých včelích produktů (ke konzumaci i kosmetických) také lanýžové speciality – lanýžovou sůl, pastu, lanýže v oleji, lanýžové pesto atd.
Pro kuchařky a kuchtíky je skvělý obchod s názvem Cuisinarum na adrese Singerstrasse 14. Mají naprosto všechno, co se v kuchyni hodí, počínaje kuchařskými knihami, přes nádobí, kuchyňské roboty, pánve, hrnce, tvořítka na pečivo, váhy, konvice, designové dekorace, i zástěry.
Když už jsme u toho nakupování… Nehodilo by se vám pár tipů, jak ušetřit?