Kultura a architektura

Zde žil L. v. Beethoven Milovníci hudby mají ve Vídni nespočet příležitostí, jak se setkat s oblíbenými melodiemi Strausse, Mozarta, Haydna a dalších. Vídeň provozuje muzea slavných domácích skladatelů, viz kapitola Strauss, Haydn, Beethoven… a další císařští baviči.      

Mozarthaus Nejpopulárnější z nich je jistě Wolfgang Amadeus Mozart. Co se uchovalo z těch deseti let, které tu prožil? A kam si zajít na koncert jeho hudby? Vše přehledně v kapitole V Mozartových stopách.      

Hundertwasser Z centra je to pár stanic tramvají k Hundertwasserovu domu. Ten je zajímavý sám o sobě a navíc je v něm muzeum tohoto výstředního umělce. Kde ještě jinde zahlédnout křivé barevné stavby? Odpovíme v kapitole Hundertwasser.      

Secesní Ankeruhr Obdivovat vídeňskou architekturu jezdí odborníci i laici z celého světa.

Kolem Marie Terezie do Muzejní čtvrti Kolem Marie Terezie do Muzejní čtvrti Stejně vyhlášená jsou i vídeňská muzea, neb, kde jinde se měla shromažďovat nejcennější umělecká díla světa, než na císařském dvoře? Vídeň pojala jejich prezentaci velkolepě, vystavěla celou Muzejní čtvrť.

:-) A jsou tu i podniky zvláštního určení, aby se tu nikdo, ani příslušník LGBT komunity nemusel cítit cize, viz LGBT komunita.